Help from Nicolaas

Help from Nicolaas

Het hoort bij het promotietraject: het aanmelden bij een onderzoeksschool. Voor mij werd dit het Nicolaas W. Posthumus Instituut voor economische historici, vernoemd naar de oprichter van het Amsterdamse Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (met de beroemde Marx-Engels collectie). In de zomer van 2011 meldde ik me aan: de zomer dat ik tot over mijn oren in de archiefstukken in Louisiana zat (zie blog ‘Archival adventures in Baton Rouge’).

Ik ging het PhD-trainingstraject in als onderdeel van het cluster van 2011. De doelen? Feedback op mijn onderzoek krijgen, masterclasses over uiteenlopende onderwerpen volgen, presentaties oefenen (en veel kritiek ontvangen!) en het opbouwen van een netwerk binnen de economisch historische wereld.

phd012113s
It keeps getting better: comic van PhDcomics.com 

In december 2011 ging ik naar Brussel om kennis te maken met de andere promovendi en om de eerste opdracht te bespreken. Vervolgens daalden we in april 2012 af naar Rotterdam en mocht ik de maand erop presenteren in het prachtige Scheepvaartmuseum tijdens de Posthumusconferentie. De volgende stap was het bijwonen van de ESTER Research Design Course in de zomer van datzelfde jaar. Hier had ik mij al op verheugd, aangezien promovendi van eerdere clusters deze op exotische bestemmingen hadden gevolgd: Boedapest, Barcelona en Évora (zie vorige blog ‘Portugese charm’). Onze bestemming was (het helaas iets minder exotische) Gent. Tijdens deze cursus kwam ik erachter dat mijn medepromovendi een stuk kritischer waren dan oudere historici op de grotere conferenties die ik had bijgewoond!

3709_10151192977509105_279171706_n

ESTER Research Design Course in Gent, 2012

Op de Posthumus Conferentie van 2013 in Eindhoven moest ik commentaar leveren op een paper van een promovenda en mocht ik een column voordragen. Dit jaar, afgelopen juni, was het tijd voor mijn eigen presentatie in Leeuwarden. De prachtige tas van de Fryske Akademy, ít wittenskiplik sintrum fan Fryslân, die we cadeau kregen, draag ik nog steeds. Ik heb nog nooit zoveel commentaar gekregen op een tas.

In 2011 volgde ik een masterclass over numismatiek in het voormalige Geldmuseum in Utrecht. Uiteindelijk heeft een aantal deelnemers, waaronder ikzelf, een artikel geschreven over hun numismatische onderzoeken. Bijna twee jaar na de eerste deadline voor de artikelen werd vorig weekend het themanummer Coins, Currencies and Credit instruments gepresenteerd van het Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis in het prachtige historische Teylers museum in Haarlem. En zo is mijn eerste A-rated artikel gepubliceerd  (die ik gelijk moest signeren voor een oude numismaat :P) getiteld ‘Strapped for Cash’ over naturabetalingen aan pachters in Louisiana in de periode 1865-1908!

Was de PhD-training nuttig? Jazeker!

Bedankt Nicolaas!

image

Het Tylersmuseum in Haarlem